събота, 24 октомври 2009 г.

Как да започнем


*



В България преобладават четири вида домове,това са:
Кун-земен дом,на който гърбът сочи югозапад а вратата североизток.
Цян-метален дом,на който гърбът сочи северозапад а вратата югоизток.
Гън-земен дом,на който гърбът сочи североизток а вратата югозапад.
Повече информация за разположенията виж тук
Сюн-дом на дървото.Гърбът сочи югоизток а вратата северозапад.
Разположения на източни четири къщи виж тук

Просто така са проектирани и построени самите блокове.Жилища от типа Кан(гърбът сочи север а вратата юг) и Ли(гърбът сочи юг а вратата север) почти не се срещат като строителство у нас.Все пак има и изключения,част от които съм виждала в ж.к.Стрелбище(както и някои къщи могат да са построени по този начин).

Тук ще разгледаме стъпка по стъпка целият процес на хармонизиране на жилищното пространство.Ще използваме за модел жилище Цян(гърбът на дома сочи северозапад а вратата югоизток),на което виждате разположенията по-горе.По-точно ще Ви опиша домът,в който аз живея.

Начертавате жилището,може да използвате и по-подробен чертеж или план...както Ви е удобно.Взимате един компас и заставате на прага на входната врата.Отмервате посоката,която показва вратата.Сед това разделяте чертежа на дома на три по три равни части,както е показано по-горе.При разделянето се получават 9 сектора-разположенията на дома.Всяко разположение си отговаря на посоката(единствено центъра няма посока).Следващата стъпка е да определите типът на жилището.На чертежът е изобразен дом Цян - елементът е метал,което се определя от гърбът (дъното) на дома.
В този случай благоприятните разположения се падат в северозападната,запазната,югозападната и североизточната части,които отговарят на елементите земя и метал.Добрите разположения се стимулират,като използваме цикъл на пораждане тоест метала стимулираме като използваме елемента земя под формата на глинени изделия,теракот,бежови жълто кафеникави нюанси.Земята се подсилва с елемент огън.Хубаво е и да присъства самият елемент.
Неблагоприятните разположения се падат в източната,югоизточната,южната и северната части.В разположенията с елемент дърво се поставя водоизточник за да се успокои конфликтът с елемент метал (към който принадлежи самият дом)В южната част се използва елемент земя за да се отслаби неблагоприятната южна част.Северното неблагоприятно разположение се отслабва с дърво или зелен цвят.
В домът,в който живея използвам следните средства:
В югоизточната част където е входът съм поставила аквариум с три златни рибки-в него няма водорасли.Цветът на сектора е бледо жълто към прасковено.В източната част на балкона има шадраван и още един аквариум в самата кухня.Тези водни елементи използвам за да успокоя неблагоприятните сектори.Присъствието на елемента дърво е сведен до минимум - никакви растения,както и никакъв зелен цвят.
В южната част на жилището съм поставила 8 малки глинени фигурки и не държа растения и дървени предмети там.
В северната част използвам растения и един дървен жираф за да отслабя водният сектор.Не препоръчвам поставянето на растения в северната част на жилище цян,защото когато се поливат остава вода в саксиите и чинийките на цветята,което в случая трябва да се избягва.
Благоприятните земни сектори (здраве и дълголетие) не съм стимулирала,там има допълнително осветление и дървените предмети са сведени до минимум(за да не увреждам разположенията).
Секторите благоденствие и добър късмет се падат в западната и северозападната части.И тях не съм стимулирала...просто присъстват под формата на вятърни чанове с 6 кухи пръчки(чановете са поставени в края на разположенията,до самата стена)В благоденствие съм поставила голяма раковина.Основно разположение е в бял цвят,там се пада и банята,в която съм залепила 4 огледала на стените едно срещу друго,и едно малко огледало на самата врата отвън.Бани,тоалетни,килери и помещения,в които няма слънчева светлина са с неблагоприятно въздействие и е желателно да бъдат неутрализирани с огледала.
Централната част на дома се пада коридор,в средата има малък свод с осветление.Не присъстват никакви дървении.
Центърът на дома поначало трябва да "диша" да има свободно пространство.Колкото и естетично да изглежда растение в центъра,не бива да слагате елемент дърво в сърцето на дома.Наличието на такова,ще доведе до лош късмет,чести разправии в семейството и бодежи в сърдечната област.

Поначало съм доста ограничена в творческият си процес,защото домът,в който живея не е мой,но точно в този дом имах възможността да открия най-важното описано тук.

14 коментара:

Unknown каза...

Радвам се, че ви открих,и благодаря за желанието да споделите опита си с нас. Книгите, които имам за фън-шуй са много противоречиви и объркващи. Мисля, че не мога да се справя сама с избора коя система работи за нашия дом, а в същото време подозирам, че опитите ми да стимулирам някои сектори, всъщност вредят. Ситуацията е следната. Апартаментът ни е СЮН, като в посоката на благоденствието е банята с WC, която има обща стена с кухнята (помещението е голямо и включва още трапезарен кът, дневна плюс малък кът с бюро и компютър в източния ъгъл). Западната посока липсва - жилището е Г-образно. Това е посоката шест ша за СЮН апартамент, но и точката на Потребителите - да я стимулирам ли или не? В СЗ посока ни е входната врата, това е посока нещастие за къщата, но в същото време е благоприятна посока за съпруга ми и сектор Кариера. Спалнята ни е в ЮЗ - пет призрака, като леглото ни е обърнато с глава към северозапад. Със съпруга ми сме от елемента метал - съответно 6-ца и 7-ца, тоест "западни хора" и съответно, лошите посоки в дома ни са добри посоки за нас. Това всъщност поражда объркване. Кое е водещото. Ако стимулираме например личната си посока на здравето - това е СИ, ако не се лъжа, в дома ми това е сектор Смърт, в който е разположена дневната с дивана, на който прекарваме най-много време. По другата система това е точката на семейството в дома. Какво се прави - в единия случай се казва, че там е добре да има Дърво - дори дърво на парите, в другия случай, че трябва да се разруши, защото е сектор на Смъртта.
Синът ми е роден през август 2005 г. и е с лично число 4, ако не се лъжа. За него този апартамент е ОК, а стаята му е разположена в южния сектор на дома, сектор Здраве на апартамента. Стана много дълго, за което моля да ме извините. Въпросът ми е, как да се намери балансът между личните фън-шуй посоки и фън-шуй на дома и как стимулирането на добри сектори за един член от семейството да не навреди на друг? Благодаря ви.

Unknown каза...

под "потребителите" по-горе имам предвид "покровителите".

Divine каза...

Здравейте Диана,
за мен лично има само един начин да хармонизирате дома си и това е начинът,който е описан в този блог (колкото и самохвално да звучи)
Много автори споменават за личните посоки и това те да бъдат стимулирани,което за мен е голяма грешка.Не бива да се стимулират неблагоприятните разположения в дома,защото можете да си навлечете неприятности.
Не смятам,че отслабването на северозападният сектор ще навреди на хубавите събития в живота Ви.Ако присъства или е подсилен елементът там Ви очакват депресии,инциденти,гняв и едно дразнещо чувство все едно някой Ви държи за гърлото.
Мястото в случая се отслабва с воден елемент,който да поставите в близост до входната врата...не бива водата да засяга центъра на дома (виждам,че сте чела доста и са ви ясни нещата)и да подсилите добрите разположения(не случайно има три цикъла на елементите)
Използваме цикъл на пораждане да подсилим благоприятно разположение,цикъл на отслабване за да отслабим неблагоприятно разположение,цикъл на унищожение винаги трябва да се избягва в дома.
Мястото на бащата в дома се намира в северозападният сектор.
Мястото на майката се намира в югозападният сектор
Мястото на големият син се намира в източната част.Във Вашият случай местата на главите на семейството се падат в неблагоприятни сектори-достатъчно е там да въведете ред (ако има някакъв безпорядък)...както и да избягвате цикъл на унищожение.Внасянето на огнен елемент в югозападната част ще подейства благотворно.
Мястото на сина в дома може да подсилите с присъствието на аквариум и растения - 3 броя.
Моля да ме извините за закъснелият отговор...просто личното ми време е много ограничено(част от него отнема работата ми ,а другата част-трите ми деца)Ако имам пропуск в отговорът си ще го добавя скоро.
Пожелавам Ви успех!

ivanita каза...

Здравейте !
Първо да благодаря за лекия и логичен начин на поднасяне на очевидно сложната и многопластова информация за фън шуй ! От цялата каша в нета този блог е светло петно .
интересно е , но понеже с това шега не бива искам да помоля за помощ .
Току - що се нанесохме в ново жилище . Аз съм родена декември 1974 год , а сина ми януари 1996 .Моята спалня е в североизточната част , а на сина ми в югозападната .в момента моето легло е ориентирано леко север /северозапад и е ок - 7 съм , а на сина ми юг /югоизток.Той твърди , че си харесва стаята , а посоките не са особено благоприятни - числото му е 5 . Ако не го местя , а само обърна посоката на спане става север /северозапад , но не съм сигурна колко е севера и колко севирозапада .
вратата на границата на север със северозапад . /ако трябва вратата да се позавърти най - лесно е да се ориентира точно на север . Проблема е , че ако допълня липсващите сектори , входната врата ще се окаже не по контура , а навътре ...
много объркано го написах , но ...
Цял ден гледам проекта , но освен посоката север , която е поставена от архитекта , вече за нищо не съм сигурна !!!

какво да правя ?

и как се разбират фън шуй и християнството , има ли противоречие или са съвместими ?

ivanita каза...

ВХОДНАТА вратата е на границата на север със северозапад . /ако трябва вратата да се позавърти най - лесно е да се ориентира точно на север
Извинявам се за неточността :)

Divine каза...

Здравейте Иванита,
малко късно ви отговарям,но от ангажименти не бях влизала тук от миналата година.
Благодаря за хубавите думи,наистина е приятно :) (въпреки,че трябва да поработя доста сериозно тук)
За сина Ви ще бъде добре да се обърне с глава сочеща северозапад,за Вас също е добра посока.Строителството у нас е ориентирано предимно към 4те посоки - югоизток,югозапад,североизток и северозапад.Много рядко се срещат жилищни блокове,които са завъртяни посока север-юг.Предполагам,че вашата врата сочи северозапад.(има разлика между посока,изложение и разположение)
Просто разпределяте дома на три по три равни части ...които сами си показват посоката.Ако имате начин да качите в някой сайт за споделяне на снимки чертежа на дома и да поставите тук в коментарите линк към него ще ме улесните,и ще мога по-точно да обясня как да компенсирате липсващият сектор,както и да уточня към кой тип принадлежи домът Ви.
Аз съм християнка,вярвам в Бог,но вярата ми е в сърцето и към Бога(няма никакво отношение към църквата и религията).Според мен хората страдат в домовете си ,защото първообразите ни не са живели в някакви кутийки...те са живели в райската градина.(до този извод стигнах в много труден момент в живота ми,просто си зададох правилния въпрос и получих точния отговор)
В живота ми така се стичаха важните събития ,че просто ме водеха към тези познания...може би такава е Божията Воля.
В момента сменям жилището и съм занемарила малко писането,за което се извинявам.През февруари цялата информация ще бъде прилежно редактирана за да бъде по-ясна и подредена.

На Вас и хлапето пожелавам много здраве,усмивки,щастие,любов и дълголетие.

ivanita каза...

благодаря ти за отговора .
аз прочетох повече от 1000 стр . по темата щото в чудо се видях .
освен това се оказа , че като измерих посоката на вратата - тя се оказа 337.5 - т.е. ни така , ни така .................. чудо .
ще намерая вариант за прециииииииизно измерване . не знам дали има вероятност стрелката север на проекта да е неточна .
и ще кача проекта :)
много щастие и късмет !
бъдете здрави !

ivanita каза...

http://store.picbg.net/pubpic/ED/AF/ac4e365220c1edaf.JPG

ето , макар и не особено добър чертеж.
Предстои ми разместване на детската , защото раклата мухлясва - или ще я преправяме /ще я вдигнем на крачета за да се вентилира , или ще разместваме . Бихме могли да завъртим леглото с глава на изток - това по - добър вариант ли е от легло с глава на юг ?
рождените ни дати са в предишния коментар :)
ще бъда благодарна , ако ми дадете съвет .

Желая Ви късмет !

Анонимен каза...

Здравейте!
И на мен много ми допадна този блог! Благодаря за разбираемо поднесената информация!

Не казвате почти нищо обаче за жилище, ориентирано север-юг. Нашето е точно такова. Когато изляза от входната врата - съм обърната точно на север. Следователно гърбът на жилището би трябвало да сочи юг, нали? Това благоприятно разположение на жилището ли е или?!


Друго, което ми стана доста любопитно - често се споменава за боядисване на помещения в прасковен цвят. Да разбирам ли, че този цвят е особено благоприятен?!

Анонимен каза...

В северната част използвам растения и един дървен жираф за да отслабя водният сектор.Не препоръчвам поставянето на растения в северната част на жилище цян,защото когато се поливат остава вода в саксиите и чинийките на цветята,което в случая трябва да се избягва.
Благоприятните земни сектори (здраве и дълголетие) не съм стимулирала,там има допълнително осветление и дървените предмети са сведени до минимум(за да не увреждам разположенията).



Това е от статията. Не мога да разбера дали не е станало някакво объркване :) ама още съм начинаеща. Статиите иначе много ми харесват/ поне от прочетеното до тук/ понеже има посочени примерчета. Може ли да се съветваме с вас за евентуалните си решения за активирането на определените посоки. Интересубав се предимно за СИ знанито. Много се пише по форумите ама се за пари:) Незнам как може да стане кореспонденцията за това ви отавям мейл tania__petrova@abv.bg ще се радвам да ми помогнете :)

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Здравейте, много ще се радвам ако все още компетентни лица посещават този форум !
Спешно ми трябва съвет, съвсем начинаеща съм. Та...ще отварям магазин, но тоалетната на помещението което наемам се намира на изток /даже може да се окаже,че е баш в югоизток /, за сега само по залеза на слънцето се ориентира за посоките, ще ги проверя и с компас, ако се окаже така, моля кажете ми какво да правя, за да неутрализирам лошото???

Теракот каза...

Много ви благодаря за интересната статия.радвам се че ни пишете.От тук научих колко вида домове има в нашата страна и останах доста изумена.Макар че не мога да размера нашият какъв е точно.Определено е нещо ново като информация за мен.Ще се радвам ако споделите и малко снимки, с които да придобием още по - голяма представа.Хубаво е да има компетентни хора така е, които да показват как точно да се ремонтира.На скоро една приятелка имаше същият проблем с тоалетната в заведението, спокойно лесно се оправя.

carmina каза...

Здравейте! Нуждая се от съвет какво да направя с кухня в северозападния сектор. Помещението попада и в сектор север, тоест печката може да бъде преместена в северния сектор. Но, дали?